Sauzen

Champignon Roomsaus

Maak zelf heel gemakkelijk deze champignon roomsaus. Deze veelzijdige saus is lekker bij pasta, schnitsel een stukje kip een varkenshaasje of groenten. 

Met deze bijzondere, rijke saus til je je gerecht gegarandeerd naar een hoger niveau.

Dat is precies wat deze champignonroomsaus doet!

INGREDIËNTEN
 
  • 2  teentjes knoflook
  • 50 gr roomboter
  • 250 gr verse soepgroenten
  • 380 ml paddenstoelenfond in pot
  • 250 ml verse slagroom
  • 250 gr kastanje champignons
  • 3 el sherry
BEREIDINGSWIJZE
.

Halveer de knoflook. Verhit de helft van de boter in een steelpan en bak de knoflook en soepgroente zonder te kleuren 3 min. op laag vuur.

Voeg de paddenstoelenfond toe en breng het geheel tegen de kook aan. Zet het vuur laag en laat de groente zonder deksel op de pan nog 20 min. in de fond trekken.

Schenk de fond door een zeef en vang het vocht (225 ml per 6 porties) op in een pan. De groente heeft haar smaak afgegeven en wordt niet meer gebruikt.

Breng de fond aan de kook en laat op hoog vuur inkoken tot er nog 125 ml (per 6 porties) over is. Dit duurt 2-3 min. Voeg de slagroom toe en laat op middelhoog vuur voor de helft inkoken tot een egale saus. Dit duurt ca. 10 min

Snijd ondertussen de champignons in parten. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons 5-6 min. op middelhoog vuur.

Voeg de sherry toe en laat op hoog vuur 1 min. verdampen. Schenk de saus erbij, breng op smaak met peper en eventueel zout en warm nog 2 min. door op laag vuur.

TIPS
Je kunt deze saus 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm op laag vuur.
Lekker bij varkens- of ossenhaas.
Voor een saus zonder alcohol kun je 3 el sherry vervangen door 2 el citroensap.
Liever een iets minder zoete saus? Vervang de sherry dan door eenzelfde hoeveelheid droge witte wijn.