Sauzen

Ketchup

Als de tomaten zomers op z’n lekkerst zijn en ze zijn in de aanbieding, ga dan eens zelf deze heerlijke ketchup zonder suiker maken. De basis van ketchup is natuurlijk de tomaat.

Neem hiervoor rijpe tomaten, dit geeft het lekkerste resultaat

INGREDIËNTEN

 

  • 1 kg rijpe tomaten
  • 1 grote rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 7 medjoul dadels, ontpit
  • 40 ml balsamico
  • 1 el tomatenpuree
  • 0,5 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout
BEREIDINGSWIJZE
.

Spoel de tomaten schoon onder de koude kraan en snijd ze in stukken. Verwijder het harde kroontje van de tomaten en doe ze in een grote kookpan met dikke bodem.

Verwijder de schil van de ui en knoflook en snijd dit in stukken. Snijd de dadels in stukjes en doe dit samen met de ui en knoflook in de pan bij de tomaten.

Voeg de balsamico, tomatenpuree, komijnpoeder, gerookte paprikapoeder, olijfolie en wat peper en zout toe in de pan.

Breng dit aan de kook en laat ongeveer een uur zachtjes sudderen (zonder deksel op de pan).

Als de groenten zacht zijn en alles goed is ingekookt, pureer het met een staafmixer of in de blender tot een gladde saus.

Is de saus te dun, doe het dan weer in de pan en laat inkoken totdat de ketchup lekker dik geworden is.

Breng de ketchup – indien nodig – nog op smaak met peper en zout. Lepel de saus in het potje en sluit deze af.

TIPS

De saus is zoet genoeg, maar wil jij het nog zoeter maken meng er dan nog wat honing of agavesiroop toe naar smaak.
Met deze ingrediënten maak je één weckpotje.