Sauzen
Peper Ketjap
Er zijn een aantal dingen die ik altijd in huis heb. Een daarvan is zelfgemaakte peper ketjap in een glazen potje.
Die gaat op het vlees (BBQ), door de saoto, bami, nasi en soms ook gewoon door een simpel groente- of kippensoepje.
Het maken van peper ketjap heeft meer liefde en aandacht nodig dan enkel en alleen pepertjes bij de ketjap doen.
Het recept zoals ik ‘m nu heb gemaakt is voor mij ultiem. Zie het als inspiratie en maak er je eigen variant van met meer of minder pepertjes.
INGREDIËNTEN
- 500 ml zoute ketjap (ketjap manis)
- 4 rawit pepers
- 4 teentjes knoflook
- 1 cm laos, geschild
- 2 tl rietsuiker
- 1 bosuitje
- zout
BEREIDINGSWIJZE
.
Zorg dat je vooraf een glazen pot hebt gesteriliseerd waar 500ml in past. Zet deze klaar.
Schenk de ketjap in een pannetje en verwarm dit op laag vuur. Laat het 10 minuten heel zachtjes pruttelen.
In de tussentijd hak je de pepers, knoflook en laos grof. Doe dit in een vijzel en stamp helemaal fijn met de rietsuiker. Daarna roer je dit door de ketjap heen.
Proef en breng eventueel nog extra op smaak met zout of suiker naar gelang je eigen smaak. Snijd het bosuitje in ringetjes en doe deze bij de peper ketjap.
Schenk de peper ketjap in de glazen pot en laat afkoelen. Je kunt de pot goed afgesloten zeker 6 maanden bewaren in de koelkast.
TIPS
Ik gebruik voor dit recept rawit pepers, omdat ik deze heerlijk vind van smaak voor in de peper ketjap. Je kunt ze ook mixen met adjoema of madame jeanette voor nog meer pit.
De echte peperliefhebbers weten daar vast zelf wel raad mee!