Sauzen

Piccalilly

Piccalilly zelf maken is helemaal niet moeilijk en het is ook nog eens leuk om te doen. Ik was nooit zo’n fan van piccalilly, maar deze zelfgemaakte vind ik super lekker. Lekker bij een borrelplankje met kaas, vlees, worst en paté. Of serveer het eens bij een gebakken visje of een boerenkool stamppot. Ook zalig op een sandwich met kaas en/of ham.

INGREDIËNTEN

 

  • 400 gr groente (halve kleine bloemkool, sperzieboontjes en 1 wortel)
  • 1 ui
  • 0,5 rode peper
  • 300 ml natuurazijn
  • 200 ml water
  • 50 gr suiker
  • 1 el zout
  • 25 gr bloem
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl mosterdpoeder
BEREIDINGSWIJZE
.

Maak de groenten schoon en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de ui en rode peper in dunne ringen.

Zet een grote pan met azijn, 100 ml water, suiker en zout op het vuur, breng aan de kook.

Voeg de groenten toe en laat ongeveer 10 minuten koken.

Maak ondertussen een papje: roer alle specerijen en bloem met elkaar. Doe er 100 ml water bij en meng dit tot een mooie gladde saus.

Voeg dit langzaam bij de kokende groenten en roer dit erdoor tot het mooi gebonden is.

Laat alles nog 5 minuten zachtjes doorkoken, blijf wel roeren met een spatel.

Nu is de piccalilly klaar en kan je het heet in de steriele pot(ten) scheppen. Vul de pot tot de rand en sluit de deksel goed af.

Laat de pot een 10 minuten op de kop staan, zodat deze vacuüm kan afsluiten. Draai de pot(ten) weer om en laat het afkoelen.

Bewaar het minimaal een maand op een koele en donkere plek voordat je kunt genieten van de zelfgemaakt piccalilly. Bewaar de aangebroken pot in de koelkast.

TIPS

Kokende azijn zal een ijzeren of aluminium pan aantasten. Gebruik deze daarom niet hiervoor.