Sauzen

Pindasaus

In Nederland zijn pindasaus en saté onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zijn we pindasaus voor het gemak satésaus gaan noemen.

Wat veel mensen niet weten is dat in Indonesië satésaus niet de enige saus is die bij saté wordt geserveerd. Saté kambing wordt bijvoorbeeld overgoten met een donkere saus op basis van ketjap. 

Satésaus kan wat mij betreft overal bij of op. Natuurlijk bij saté (hoe kan het ook anders), nasi (lekker, probeer maar eens), gehaktballetjes, snacks, een broodje warm vlees, gourmetten of BBQ-en en het is sowieso gewoon erg lekker om een stokbroodje in te dopen.

INGREDIËNTEN

 

  • zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el sambal oelek
  • 5 el pindakaas
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl gemberpuree
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl laospoeder
  • citroensap
  • water
BEREIDINGSWIJZE
.

Maak voor de pindasaus de ui en knoflook schoon en snipper deze.
Bak de ui, knoflook en sambal in wat olie in een pan op middelhoog vuur. Bak het totdat de ui mooi glazig is.

Voeg de pindakaas toe aan het ui-mengsel in de pan en roer het goed door. Voeg vervolgens de gemberpuree, uienpoeder, ketoembar, laospoeder, ketjap manis, bruine basterdsuiker en water toe en roer goed door.

Laat het op laag vuur lichtjes pruttelen.

Proef of de pindasaus de juiste balans heeft tussen zoet, pittig en zout. Voeg anders respectievelijk nog ketjap manis, sambal oelek, citroensap of basterdsuiker toe.

TIPS

Ik houd van een donkere zoute en zoete pindasaus, dus ik gebruik lekker veel ketjap manis en basterdsuiker.